Eräs meille yleisesti esitetyistä kysymyksistä on, miksemme sitten syö kalaa tai käytä muita eläinperäisiä tuotteita, kuten nahkaa? Eikö kalan syöminen sentään olisi eettisesti täysin hyväksyttyä? Mielestämme ei olisi ja kerromme seuraavaksi muutamia syitä siihen, miksi katsomme myös kalan syömisen olevan epäeettistä.

Kalastus

Vesistöistämme kalastetaan joka vuosi useita miljardeja kaloja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kalat kokevat kipua samaan tapaan kuin nisäkkäätkin ja että kalan iho on erittäin herkkä. Kalat kuolevat kalastustavasta riippuen esimerkiksi tukehtumalla tai paleltumalla.
Monin paikoin meret ovat ihmisen toimesta ylikalastettuja ja monet kalalajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Myös monet kaloja ravinnokseen käyttävät lajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon niiden ravinnokseen käyttämien kalojen ylikalastuksen vuoksi. Tällaisia kalaravinnosta riippuvaisia lajeja ovat esimerkiksi hylkeet ja valaat. Kalastajien ajoverkot tappavat myös lajeja, joista ei saada taloudellista hyötyä. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi kilpikonnat, merilinnut sekä delfiinit. Ajoverkoista on haittaa myös merenpohjalle.

Osa kaloista kasvatetaan altaissa, mikä aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja esimerkiksi antibioottien joutumista luontoon. Iso osa kalasaaliista käytetään eläinten rehuna.

Turkikset ja nahka

Turkiseläimiä pidetään yleensä ainoastaan niiden turkin taloudellisen arvon vuoksi ja eläimiä pidetään tiloissa, joissa niillä ei ole mahdollisuutta toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.
Nahkatuotteet ovat yleensä peräisin tehomaatalouden olosuhteissa eläneistä teuraseläimistä, mikä tarkoittaa sitä, että nahantuotantoon liittyy samoja eettisiä ongelmia kuin lihan ja maidon tuotantoonkin. Voit lukea lisää näistä lihan ja maidon tuotantoon liittyvistä eettisistä ongelmista sivulta ”Maidontuotanto ja muita eläintuotteisiin liittyviä kysymyksiä”. Lisäksi osa käytetystä nahasta on peräisin uhanalaisista lajeista ja nahantuotanto aiheuttaa ympäristön saastumista.

Villa

Miksi emme sitten käytä villaa? Myös villantuotantoon liittyy mielestämme monia eettisiä ongelmia, joista voimme tässä yhteydessä mainita vain muutaman. Esimerkiksi suosittua merinovillaa saadaan merinolampaista, jotka on jalostettu siten, että niistä saadaan villaa mahdollisimman runsaasti. Tämä aiheuttaa sen, että lampaan ihopoimuihin pesiytyy helposti loisia, minkä vuoksi lampaat viedään hyönteismyrkkyaltaisiin kylpemään. Merinolampaille suoritetaan myös kivuliaita toimenpiteitä, kuten kivulias mulesing-leikkaus; peräaukkoa ympäröivästä ihosta osa leikataan pois. Lampaita kuolee sekä lämpöhalvaukseen että kylmyyteen tehotuotannon vuoksi. Keritsemisen yhteydessä tapahtuu paljon vahinkoja kiireen vuoksi.

Untuvat

Suuri osa untuvista kynitään tajuissaan olevilta eläviltä eläimiltä, jolloin lintu riippuu päästään jalat yhteen sidottuina rimpuillen. Aasiassa tuotetaan koristehöyheniä, minkä vuoksi kanoja kasvatetaan luonnottomissa, tehdasmaisissa olosuhteissa.

Hunaja

Kovin moni ei tule ajatelleeksi, ettemme vegaaneina käytä myöskään hunajaa. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin mehiläisiä kuolee hunajantuotannon yhteydessä. Toiseksi mehiläiset ovat keränneet hunajan itselleen ravinnoksi, mutta hunajantuotannon yhteydessä se kerätään ihmisten käyttöön ja työn tehneet mehiläiset saavat tilalle ainoastaan liuosta, jossa on vettä ja ruokosokeria.Tarhamehiläinen ei ole Suomessa luontainen laji, vaan se on tuotu maahamme ainoastaan mehiläistarhauksen vuoksi. Ulkomailla on tavallista, että hunajantuottaja leikkaa kuningatarmehiläiseltä siivet. Näin kuningatar ei voi karata pesästä.

Silkki

Vegaaneina emme käytä myöskään silkkiä, koska sen tuotannon aikana tapetaan paljon eläimiä; silkkiperhosen toukat tapetaan niiden ollessa koteloissaan, jotta ne eivät pääse katkaisemaan silkkilankoja pyrkiessään kotelosta ulos. Toukkien tappamiseen käytetään julmia keinoja, kuten uunissa tai auringossa kuumentamista, vesihöyryllä tukehduttamista sekä keittämistä. Tutkimukset osoittavat, että silkkiperhostoukan elimistö tuntee kipua. Sadan gramman silkkimäärän tuottamiseksi täytyy tappaa 1500 toukkaa.

Lisätietoja

Sen lisäksi, että vegaaninen ruokavalio kunnioittaa eläinten oikeuksia ja tuottaa ympäristölle vähemmän haittaa kuin lihaa sisältävä ruokavalio, se on myös terveellinen. Ravitsemusasiantuntijat kehottavat lisäämään kasviksia suomalaisten ruokavalioon ja syöpäjärjestöt kehottavat vähentämään lihansyöntiä. Halutessasi lisätietoja vegaaniruokavaliosta tai ravintolamme palveluista, tule käymään Vegesafkassa! Kerromme mielellämme lisää ja olet tervetullut maistelemaan herkullisia vegaanisia ruokiamme, joiden vuoksi ei ole tapettu yhtäkään eläintä!